Waarom aanbestedingen bijna altijd mislukken
Probleem stelling
Het doel van de aanbesteding is om alle leverancier de zelfde kansen te geven. Iedereen krijgt dezelfde informatie en eisen. Bron: overheid.
Natuurlijk is de bedoeling dat de aanbesteding oplevert een contract waarmee de leverancier wordt gekozen die aan alle eisen voldoet en toch een marktconforme prijs heeft. In de praktijk is dit meestal de laagste prijs.
Helaas is mijn ervaring dat dit niet een win-win situatie oplevert, maar juist dat beide partijen verliezen.
Hoe komt dat
De leveranciers die overblijven voldoen allemaal aan de eisen en er zit, op het oog, weinig verschil in de verwachting van de kwaliteit die het eindproduct gaat worden. Helaas is een calculatie van een aanbesteding niet eenvoudig, omdat meestal het project iets nieuws is, wat nog nooit gedaan is. De kwaliteit verschillen zijn dus nihil, iedereen voldoet aan de eisen en daarmee blijft alleen nog de prijs over om de uiteindelijke keuze te maken. Daar gaat het fout, omdat de leverancier wint die een fout in de calculatie heeft gemaakt. Niet de levernacier die meer werk verwacht, maar juist de levernacier die het werk onderschap of iets niet gezien heeft. Bij de uitvoering van het project komt de leverancier of de klant tot de ontdekking dat er een fout is gemaakt en moet dit door de leverancier, zonder extra inkomsten, worden opgelost. Wat natuurlijk een verlies is en resulteert in het zoeken naar alternatieven.